Млад техник pt. 2

Макар и с повече от тригодишна давност, е време да бъде описано за поколенията поредното шлосерско изтезание над все по-франкенщайнски разнородния двоен педал.

Едва ли японските умници, проектирали най-евтиния за времето си модел, някога са мислели, че след рождената си 1998ма година въпросният артикул ще се радва на толкова дълголетна употреба и ще попадне на толкова пристрастен към металообработващия садизъм собственик.

Съответно същите не са си направили труда да вложат нещо повече от занитена ос с пластмасови втулки в пантовата конструкция, която се предполага, че ще подлежи на постоянно триене и най-разнопосочни сили на натиск от тежкотоварни метълски крака.

Естествено някъде след 10тата година от въпросните пластмасови втулки е останал блед спомен, а разтропаността на целия детайл може да бъде описана само с вулгарни квартални сравнения, които няма да споменем от благоприличие.

Кратка схватка с бормашина води до необратим демонтаж на играещия ролята на централна ос нит и изкарването на пластмасовите остатъци:

Все по-разцъфтяващата дружба с кварталния стругар резултира в плодове на труда, изразяващи се в нови месингови втулки и стоманени оси с вътрешна резба в двата края:

Директната подмяна на елементи без прекомерно замисляне за основни инженерни положения и закони на триенето довежда до краткотрайно приличен резултат, а именно значително намалени луфтове и тракане на многострадалния вехт педал, с което лирическият герой за известно време смята въпроса за приключен.

Fast forward to 2015...

Луфтовете и тракането са се възвърнали с утроена сила, тъй като нямаше да е лошо някой да беше помислил за елементарни неща, като примерно ограничаване на лагеруващите повърхности и елиминиране на триенето на месинг в значително по-мекия материал, какъвто представлява отлятата от незнайно каква сплав степенка.

Вече пообръгнал в шлосерството, йорс трули с тежка въздишка се отправя към подземния мавзолей на инструментариума си, запретва бормашини и менгемета и 2 часа по-късно е успял да направи няколко необходими хотфикса, с любезно предоставени от Евроболт мини безглави болтове.

Положението отново е закърпено, но на всички ни е ясно, че тази поредна реанимация в шоковата зала е вече един от финалните епизоди в хрониката на една предизвестена смърт.