Млад техник

След дългогодишни метъл злоупотреби дори на най-коравите японски педали се случва да сдадат багажа и да оставят разочарования си собственик най-позорно обезпедален.

В моя случай инцидентът се съсредоточи над категорично счупване на една от осите на каре от карданната предавка:


Временните интервенции с телоподаващо в стил Scrapheap Challenge донякъде закърпват положението, съотвено последният концерт бива избутан криво-ляво, но въпросното каре бързо си наваксва с щедър луфт, заплашващ да повтори ситуацията.

Обезкуражаващите вечно изтънелия ми дизайнерски джоб цени на новите педали не ме изпълват с консуматорски ентусиазъм, а китайската им ширпотребственост е едно добре дошло оправдание да не се хвърлям в необмислени купувания.

В такъв случай прибегваме до Вариант Б - домашна шлосерска дейност с цел не само постигане на предишното статукво, но и подобряване на дълголетието и структурното съвършенство на добрия стар франкен-педал.

Щастлива случайност ме насочва към каталога на фирма Ulmer, която освен огромното количество болтчета, гайки и прочие крепежни елементи, внася и продава обширен масив от т.нар. "стандартни машинни елементи", измежду които всякакви размери карданни предавки.

След внимателно мерене на отстояния, вътрешни, външни диаметри и т.н., избирам подходящия модел, гръмко представен в каталога като произведен от незнамсикаква издръжлива на износване стомана, с лагери вътре в самото каре, с минимални толеранси и други такива дойче инженерни хвалби.

Никой не е учуден, когато се оказва, че каретата естествено ги няма на склад и трябва да се чака месец и нещо за доставка. Така че плащам съответното капаро от дебелата им цена и започвам да чакам със стоическото търпение, толкова добре познато на всеки бг музикант.

След пристигнаето им (в рамките на обещания срок, нечувано за милата ни родина) вече притежаваме основната суровина:

Демонтирането на старите карета се извършва чрез избиване на шплентове със задния край на счупена бургия, както и чрез няколко скверни слова, изпуснати през зъби край менгемето:


Показалото се след тази операция пресечено кръгло сечение на втулките, влизащи в карето, намалява предварителните ми тревоги с една и автоматично изключва прибегването до услугите на вечно пияни стругаро-фрезисти.

Сравнението показва, че вътрешният диаметър съвпада и няма да има проблеми в новите карета да се набият новоосвободените краища с пресечено кръгло сечение:

Един неделен час, прекаран в любезната компания на едно огромно зелено соц чудовище, представящо се за колонна бормашина, добавя необходимите работни отвори в каретата, а именно:
1. Диаметрално пробиване с 3мм бургия за набиване на старите шплентове и фиксиране към самата карданна предавка.
2. По две дупки на 90 градуса с 4.2 бургия на всяко каре с последващо навиване на 5мм резба с метчик за слагане на пристягащите болтчета.

Кратък момент на паника предизвиква фактът, че вторият метчик от 5мм комплекта прави резбата прекалено широка и в резултат едно от 4те болтчета е леко плаващо, но толерансът не е фатален, а останалите 3 резби ги навивам само с първия метчик и нещата се нормализират.

Монтажът след това е общо взето безпроблемен:Като резултат бихме могли да теглим гордото заключение, че операцията е успешна - здравината и работоспособността не само е възвърната, ами и подобрена, предвид мазния ход на прескъпите лагерни джърман енджиниъринг чудеса, луфт не се наблюдава и животът на педала е увеличен с още доста години:


Не мога да кажа, че съм "минал тънко", което обикновено е основната цел на всяко DIY, но общата цена е съизмерима с купуването на цяла нова карданна предавка. A смея да твърдя, че съм постигнал по-високо качество и евентуална здравина от на китайските алуминиеви сплави, предлагащи се като алтернатива.

А пък успешната шлосерска самодейност винаги води до моментни позитивни емоции у гордия си автор.

Comments

А имаше ли "мидъл сайз" чук и издялано трупче? Не вярвам без тях да е минало :):):)
Нямаше как да мине обаче без гениалния начин за захващане на каре в менгеме посредством отрязани парчета ангренажен ремък, умотворение на гореподписалия се. :D
Абе ти какво си завършил? Почуствах се изключително тъп, че не знам какво е: 1. шплент, 2. метчик
Шплент - цилиндрично изкривена ламаринка, която набита в малко по-тясна от диаметъра й дупка, действа като пружина и се зацепва там, правейки неподвижна свръзка като нит. Метчик - приспособление за нарязване на вътрешна резба, обикновено са два в комплект - първи малко по-заострен и по-тесен от търсения диаметър, втори за финално оформяне на резбата. Завършил съм главно математически образования (последното не докрай), шлосерството идва от 15те и повече години барабанизъм в условията на пост соц реалност. :)
Евала!

браво колега